Comisia Europeana:masuri noi in privinta TVA: facturare electronica, platforme cazare, transport

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Comisia Europeana a publicat in 8 decembrie 2022 o noua serie de masuri de modernizare a sistemului TVA la nivel european, cu scopul reducerii fraudei in acest domeniu si pentru promovarea totodata a digitalizarii. Propunerile comisiei vin de asemenea ca raspuns la provocarile din domeniul TVA, ridicate de dezvoltarea platformelor digitale.

Potrivit raportului, statele membre au pierdut 93 de miliarde de euro venituri din TVA in anul 2020. Estimarile arata ca un sfert din aceste venituri lipsa sunt datorate fraudei de TVA in comertul intracomunitar.

Masurile propuse de comisie sunt:

  • trecerea la raportarea digitala in timp real bazata pe utilizarea facturarii electronice pentru companiile care deruleaza tranzactii intracomunitare. Utilizarea facturarii electronice va oferi statelor membre informatii importante pentru prevenirea frudelor, in special a celor de tip carusel. Se estimeaza ca prin implementarea acestei masuri, se va reduce frauda cu aproximativ 11 miliarde de euro anual.
  • reguli noi de TVA pentru transportul de pasageri si cazarea pe termen scurt. Sub umbrela noilor reguli, operatorii de platforme digitale vor deveni responsabili pentru colectarea si plata TVA catre autoritatile fiscale atunci cand furnizorii serviciilor nu fac acest lucru, de exemplu datorita faptului ca sunt mici afaceri sau furnizori individuali. Aceasta va asigura o abordare uniforma intre toate statele membre si va asigura egalitate intre serviciile online si cele traditionale de cazare pe termen scurt si a serviciilor de transport. Procedura va simplifica activitatea companiilor mici, care in caz contrar ar trebui sa inteleaga si sa se conformeze cu regulile de TVA din toate statele membre in care desfasoara activitate economica.
  • implementarea principiului unei singure inregistrari in scop de TVA in UE. Construind pe modelul deja existent al One Stop Shop pentru comertul online, implementarea propunerii va permite societatilor care vand catre clienti din alt stat membru sa se inregistreze doar o data in scop de TVA pentru intreaga UE si sa isi indeplineasca obligatiile de TVA printr-un singur portal online, intr-o singura limba. Se estimeaza ca aceasta masura ar putea determina o economie de 8.7 miliarde de euro in bugetele companiilor, in special in randul celor mici, constand in costuri administrative evaluate in perspectiva a 10 ani.
  • o alta masuri vizeaza introducerea obligativitatii inregistrarii in Import One Stop Shop pentru anumite platforme care faciliteaza vanzari catre clienti din UE.

Aceste propuneri vor lua forma unor amendamente care se vor aduce Directivei de TVA (2006/112/EC), care vor fi prezentate Consiliului pentru aprobare si Parlamentului European si Comitetului Economic si Social pentru consultare.

Articole similare

Comentariul tau aici